‘A Transzcendentális Meditáció technikája bizonyult a leghatásosabb egészség és wellness programnak. Nem tudunk hatásosabbat, a jó egészség előmozdítására és az egészségügy kihasználtságára, valamint az orvosi költségek csökkentésére.’

Dr. Kulreet Chaudry MD, neurológus és a Wellspring-i Neurológia egészségügyi igazgatója a Scripps Memorial Kórházban, San Diegóban


A Transzcendentális Meditáció Technika és az Egészség

A vezető folyóiratokban megjelent széleskörű tudományos kutatások bebizonyították, hogy a Transzcendentális Meditáció® Technika javítja az egészség minden területét, azáltal, hogy mélységesen mély, stressz oldó pihenést biztosít az elmének és a testnek.


Az USA-ban lévő „Blue Cross” egészségbiztosító statisztikáinak kiterjedt tanulmányozása 2000 Transzcendentális Meditációt gyakorlót követett nyomon öt éven keresztül. Az eredmények szerint 50%-al kevesebb az orvos látogatottság száma és 56%-al csökkent a kórházi beutalások száma. Azok számára, akik elmúltak 40 évesek, a kórházi látogatások száma több mint 70%-al csökkent. A tanulmány továbbá megállapította, hogy azok a kórházi betegek, akik gyakorolták a Transzcendentális Meditációt, közöttük 83%-al volt kevesebb a szívbetegség, 55%-al kevesebb a rák és 73%-al kevesebb a légúti probléma.


Egy Egészséges Szív

A közétett kutatások megerősítik, hogy a Transzcendentális Meditáció technikájának rendszeres gyakorlása csökkenti a vérnyomást, az érszűkületet és a koszorúerek megvastagodását. A Transzcendentális Meditáció napi gyakorlása megszabadít a feszültségtől a csökkenő stressz hormonok által, úgy, mint adrenalin, noradrenalin és kortizol. Az amerikai kormány, több mint $20 millió dollárt nyújtott a Nemzeti Egészségügyi Intézményeknek a Transzcendentális Meditáció hatásának tanulmányozására, a szívbetegség, a magas vérnyomás, valamint a szélhűdés megelőzésével és kezelésével kapcsolatban.

Az Agyműködés Optimalizálása

A Transzcendentális Meditáció technikája lehetővé teszi, hogy az elme lenyugodjon és megtapasztalja a belső nyugalom és koherencia állapotát, miközben az agy átvált egy jelentősen koherentált működésbe. A Transzcendentális Meditáció rendszeres napi gyakorlatával az agy képességének állandó és jelentős fejlődése tudományosan igazolt.

Az agyhullám koherenciája és egységbe rendeződése összefüggésbe hozható a magasabb morális érveléssel, az érzelmi stabilitással, a csökkenő aggodalommal és a memória javulásával. Az agyműködésben létrejövő változás befolyással van még a fiziológia pihentségére, a magas vérnyomás csökkenésére, a szív erősödésére és az egészség általános javulására is.


A Transzcendentális Meditáció technika edzi az agy kritikus prefrontális kéregállományát — egészségesebbé, integráltabbá és sokkal inkább képessé teszi az agyat, hogy mint egy egész működjön együtt.

 


“Nem aktív”prefrontális kéregállomány 

 “Aktív” prefrontális kéregállomány

 

Interjú DR. FRED TRAVISsal

Mi az „integrált” agy?

 

A stressz hogyan károsítja az agyat
A stressz, a feszültség, a fáradság, a rossz étkezés, az alkohol és a drogok károsítják az idegi érintkezést az agy prefrontális kéregállománya, vagy másképpen „CEO”, és az agy többi része között. Amikor agyonhajszoltak vagyunk, vagy egy nagyfokú mentális vagy fizikai stressz hatása alatt vagyunk, akkor az agy mellőzi a „magasabb”, fejlettebb, a racionálisabb frontális, végrehajtó területeket, és elkezdi használni a primitívebb, inger/felelet folyamatokat. Ennél fogva, a napi igényekre impulzívan, megfontolatlanul reagál. Amikor a „CEO” „nem aktív”, akkor erős érzelmek, mint amilyen a félelem és a harag kerül előtérbe, ellenséges színben tüntetve fel a világot.

A Transzcendentális Meditáció technika javítja az agyműködést
A stresszcsökkentő Transzcendentális Meditáció Technika, ami nem vallás, biztosítja a pihenő éberség tapasztalatát, amely csökkenti a stresszt, megerősíti a kommunikációt az agy prefrontális kéregállománya és az agy különböző területei között, és kifejleszti a teljes agyműködést. Ennek eredményeként a TM-et gyakorló személy erősebb végrehajtó működést mutat, céltudatosabb és előrelátóbb gondolkodást a döntéshozataloknál. Amikor a „CEO” teljesen „aktív”, akkor az érzelmi reagálás a világra kiegyensúlyozottabb és helyénvalóbb.

 

Következő: Tudjom meg többet az Aromaterápiáról